Laky Admin
Mesaj Sayısı : 39 Kayıt tarihi : 15/04/09 Yaş : 45
| Konu: ABTTF yeni Yönetim Kurulu’nu seçti - 14.04.2009 Perş. Nis. 16, 2009 7:57 pm | |
| ABTTF yeni Yönetim Kurulu’nu seçti - 14.04.2009
11 Nisan 2009 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Almanya’nın Giessen kentinde gerçekleştirilen 16. Dönem Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerle yeni yönetim kurulunu belirledi.
1978 yılında Almanya’da kurulan ilk dernek olan Giessen Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Genel Kurul’a 119 delege katıldı. Delegeler Kurulu’nu, Bavyera Batı Trakya Türkleri Derneği üyesi Şükrü Hancı Ali’nin başkanlığında Höchst i. Odw. Batı Trakya Türk Kültür Merkezi Sekreteri Gökhan Kocaveli ile Hannover Batı Trakya Türkleri Aile Birliği üyesi Fatma Reşit’ten oluşan üç kişilik Divan Kurulu yönetti.
15. Dönem Federasyon başkanlığını yapan Halit Habipoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından, katılımcılara 15. Dönem ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit tarafından, ABTTF’nin 15. Dönem’de gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Saymanlık ve denetim kurulu raporu ardından söz alan dernek yöneticileri, ABTTF’nin 15. Dönem faaliyetleriyle ilgili görüşlerini dile getirdi.
Halit Habipoğlu’nun yeniden başkan olmasına kesin gözüyle bakılıyor
119 delegenin oylarıyla seçilen 11 kişilik ABTTF 16. Dönem Yönetim Kurulu, ağırlıklı olarak eski yönetim kurulu üyelerinden oluşuyor. ABTTF 16. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Halit Habipoğlu, Sami Yusuf, Mehmet Hüseyin, Mustafa Kasap, Sebaytin Mümin, Özkan Reşit, Cengiz İsmail, Engin Ahmet, Ekrem Kırcali, Ramadan Ramadan, güven tazeledir. 15. Dönem Gençlik Faaliyetleri Sorumlusu Kamuran Ömeroğlu’nun aday olmaması nedeni ile 16. Dönem Yönetim Kurulu üyesi adayı olarak gösterilen Nazmi Sali delegeler tarafından seçildi.
Denetim Kurulu üyeleri Engin İsmail, Erol Haşim, Halit Haşim’in yanı sıra Disiplin Kurulu üyeleri İsmail Aptioğlu, Orhan Yunusoğlu ve Sami Apturrahman da yeniden seçilerek güven tazelediler.
25 Nisan 2009 tarihinde biraraya gelecek olan Yönetim Kurulu, ABTTF Yönetim Kurulu görev dağılımını yapacak. ABTTF Başkanlığı’na, Federasyon’a altı dönemdir başkanlık yapan Halit Habipoğlu’nun getirileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Divan Başkanı Şükrü Hancı Ali’nin yönetiminde gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan Hancı Ali, Divan Kurulu Başkanı olarak seçilmesi dolayısıyla teşekkürlerini sunarak kendisine verilen bu şerefli görevi yerine getirmekten mutluluk duyacağını ifade etti. Ardından Hancı Ali açılış konuşmasını yapmak üzere ABTTF 15. Dönem Başkanı Halit Habipoğlu’nu kürsüye davet etti.
Yaptığı açılış konuşmasında, Halit Habipoğlu Batı Trakya sevdalısı olarak tanımladığı delegeleri selamladıktan sonra Türk Azınlık adına ABTTF’nin 15. Dönem'de elde ettiği başarıları dile getirdi. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konsey üyeliğinin ardından Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN), Avrupa Temel Haklar Platformu ve Avrupa Diyalog Forumu üyesi olan ABTTF’nin uluslararası zeminde yürüttüğü çalışmaların katkısı ile hazırlanan raporlar hakkında bilgi verdi. Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümü ve Azınlık’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe taşınabilmesinin yanı sıra uluslararası zeminde gerçekleştirilecek çalışmalar için birlik ve beraberliğin önemine değinerek diasporada yaşayan Batı Trakya Türklerinin sergiledi birlik ve beraberlik sayesinde bugün ABTTF’nin uluslararası zeminde saygı gören, görüşleri dikkate alınan uluslararası bir sivil toplum örgütü durumuna geldiğini belirtti. Yunanistan’da da durumun değişmekte olduğuna işaret eden Habipoğlu, ABTTF’nin çalışmalarının katkısı ile Yunan Meclisi’nde Sinaspismos (Sol İttifak) Partisi tarafından 19. Madde ve iki dilli azınlıklık okulları sorunları konusunda verilen Hükümet’e soru önergeleri yönelttiklerini dile getirdi. Habipoğlu, Yunan Meclisi’ne yıllardır çoğunluk partilerinden Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişilerin aday gösterilerek milletvekili olarak seçildiklerini ancak Türk Azınlık’ın haklarından hiçbir ilerlemenin yaşanmadığını ifade etti. Aksine iki dilli azınlık anaokulları sorunu başta olmak üzere son olarak tayinli imamlar yasası sorunu ile durumun kötüleştiğini ifade eden Habipoğlu, Batı Trakya Türklerinin halen “öteki” olarak görülerek Yunanistan’ın birlik ve beraberliği açısından bir tehdit olarak görüldüğünü dile getirdi. Habipoğlu, hedef gösterilen Batı Trakya Türk Azınlığı için durumun artık kabul edilemez noktaya vardığını belirtti.
Yunanistan’a “Azınlıklarınız ile barışın!” çağrısında bulunuldu
Ayrıca, ABTTF 16. Genel Kurulu’ndan, Batı Trakya Türk azınlığın yaşadığı sorunlara karşı duyarlı olunması ve bu sorunlara en kısa sürede çözüm bulunması amacıyla, Yunanistan ve Türkiye Hükümeti ile Avrupa Birliği Komisyonu’na yönelik çağrıda bulunuldu. Yunanistan’a yapılan çağrıda çoğulcu ve demokratik bir toplum anlayışının gereği olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan için bir zenginlik unsuru olarak kabul edilmesi talep edilirken Türk Azınlık’ın karar alma sürecine gerçek anlamda ve eşitlikçi bir yapıda dâhil edilmesi istendi. Anavatan Türkiye’ye yapılan çağrıda ise Türk Azınlık için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin desteği yaşamsal önemde olduğu dile getirilirken Türk Azınlık’ın haklarının koruyucusu olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve temsilcisi Hükümetleri’nden Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını ulusal ve uluslararası düzeyde gündeme taşıyarak sorunların çözümüne yönelik somut girişimlerde bulunması ricasında bulunuldu. AB Komisyonu’na yapılan çağrı ile ülkesinde yaşayan herkesin kendini tanımlama hakkına sahip olduğunu ifade eden Yunanistan’da yaklaşık 150.000 nüfusa sahip Türk Azınlık’ın etnik “Türk” kimliğinin tanınmadığı dile getirildi. Avrupa Birliği’nin sahip olduğu güçlü demokratik değerler ve insan hakları anlayışı ile hiçbir şekilde bağdaşmayan uygulamalar ile karşı karşıya olunduğunun ifade edildiği çağrıda AB Komisyonu’ndan Yunanistan’ı Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme’ye taraf olmak konusunda ikna etmesi talep edildi. | |
|