Dışişleri Bakan Yardımcısı Druças, Piraeus 1 Radyosu’na konuştu - 20.01.2010
19 Ocak 2010 tarihinde Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças, Piraeus 1 Radyo’ya konuk olarak mülakat verdi. Ağırlıklı olarak Türk-Yunan ilişkilerinin değerlendirildiği röportajda Druças, Papandreu ile Erdoğan arasında en doğru zamanda bir görüşme gerçekleştirileceğini söylerken Yunan vatandaşları ile ilgili konuları yabancı hükümetler ile görüşmeyeceklerini ifade ederek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları konusunun Yunanistan için Türkiye ile Yunanistan arasında müzakere konusu olarak kabul edilmeyeceğinin sinyalini verdi.
Druças: Papandreu’nun cevap mektubu en uygun zamanda Erdoğan’a iletilecektir
Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile Başbakan Erdoğan’ın Abu Dhabi’de gerçekleştirdiği görüşme ile ilgili soruya Druças, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun Erdoğan’a cevap niteliğindeki mektubunun en uygun zamanda gönderileceğini bunu defalarca dile getirdiklerini söyleyerek cevap verdi. Druças mektubun önümüzdeki birkaç gün içerisinde gönderileceğine inandığını ekledi. Muhabirin “Acele içinde olmadığımızı mı göstermek istiyoruz. Bu yüzden mi geciktiriyoruz?” sorusuna karşılık olarak Druças, mektubu geciktirmediklerini, Türk tarafı ile iletişim içinde olduklarını söyledi. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Aralık ayının başında Atina’ya ziyarette bulunduğunu hatırlatan Druças, Yunan Başbakanı’nın Erdoğan’a cevap verme zamanının geldiğini düşündüklerini söyledi. Telaş içinde olmadıklarını, ciddi hazırlık ile adım adım dikkatli bir politika yürüttüklerini söyleyen Druças, yakın zamanda Erdoğan’a cevap mektubunun iletileceğini ifade etti. Papandreu’nun Erdoğan’ı Atina’ya davet edip etmeyeceği sorusuna Druças, Eski Başbakan Karamanlis’in Ankara’yı ziyaret ettiğini Türk Başbakan’ın Yunanistan’ı da ziyaret ettiğini söyleyerek Türk tarafı ile iletişim ve işbirliği arayışı içinde olduklarını belirtti. Böylesi bir ortam içinde Druças, Papandreu’nun Türk mevkidaşını Atina’ya davet edeceğini açıkladı. Fakat Druças, yanlış anlaşılma olmaması için bu davetin en doğru zamanda gerçekleşeceğinin altını çizdi. Muhabirin Druças’ın görüşme için bir tarih ya da zaman verecek durumda olup olmadığı sorusuna ise Druças, görüşmenin gelecek dönemde yani gelecek aylarda gerçekleştirileceğini, ardından Türk tarafı ile iletişiminin geliştirilmesine ihtiyaç olacağını, mümkünse işbirliğinin de güçlendirileceğini böylelikle iki başbakan arasındaki görüşmenin gerçek anlamda bazı sonuçlar üretmesinin mümkün olacağını ifade etti.
Druças: Her konunun gündeme getirilmesi onların tartışılacağı anlamına gelmez
Muharibin Erdoğan’ın söylediği gibi Türkiye ile her konuda görüşme olup olmayacağı sorusuna Druças, her zaman için diğer tarafın söylediklerine odaklanmamasını rica ederek daha çok Yunan tarafının Yunan Hükümeti’nin ne söylediğine odaklanmak gerektiğini belirtti. Druças, açık koşullar altında ve gerçekten tartışılmasına inandıkları konular ile ilgili olarak iletişim ve işbirliği arayışı içinde olduklarını ifade ederek Türk tarafının tartışmak istediği başka herhangi bir konuyu gündeme getirmesi halinde bunun Yunan tarafının bu konularda görüşme ya da diyalog içerisine gireceği anlamına gelmediğini dile getirdi.
Druças: Patrikhane konusu Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlükleri kapsamındadır
Muhabir, her konuda diyalog konusunda kalıplaşmış bir düşüncenin ötesinde Erdoğan’ın açıklamaları örneğinde olduğu gibi Batı Trakya’daki problemler ile Patrikhane konusu başta olmak üzere İstanbul Yunan toplumunun sorunları konusunda karşılıklılık konusunda ısrar edildiğini gördükleri yorumunda bulundu. Buna cevaben Druças, ilk andan itibaren verdikleri yanıtı yorulmaksızın tekrar etmeye devam edeceğini ifade ederek Trakya’daki Müslüman azınlık konusunun Yunan vatandaşlarını ilgilendiren bir konu olduğunu, Hükümet’in Yunan vatandaşları ile ilgili konuları yabancı hükümetler ile görüşmeyeceklerini söyledi. Druças, neler yapmaları gerektiğini iyi bildiklerini ve Yunan devletinin Trakya’daki Müslüman azınlık için belirli şeyleri yapıp yapmamaları gerektiğini de bildiklerini ifade etti. Yükümlülüklerine cevap verecek isteğe sahip olduklarını söyleyen Druças, başka birinin yorumuna, müdahalesine ya da bir şey söylemesine ihtiyaç olmadığını belirtti. Bu nedenle hükümetin bu konuları yabancı hükümetler ile görüşmeyeceklerini söyledi. Ekümenik Patrikhane’nin hakları konusunda ise Druças, bu konuların katılım süreci çerçevesinde Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlülüklerine dâhil edildiğini vurguladı.
Druças: Londra’da Davutoğlu ile görüşme olasılığını yok saymıyorum
Haftasonunda Londra’da düzenlenecek Afganistan Uluslararası Konferansı’na Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı bilgisini edindiklerini söyleyen muhabir, Druças’ın Davutoğlu ile bir görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini sordu. Druças, konferansın zaman çizelgesine ya da pratik düzenlemelere bağlı olarak konferans çerçevesinde bir görüşme olasılığını yok saymadığını söyleyerek kendilerinin iletişim arayışı içinde olduklarını ifade etti. Saklanmadıklarını ya da savunmada olmadıklarını söyleyen Druças, Londra konferansı çerçevesinde ikili görüşme gerçekleştirilmesini dışlamadığını belirtti.
Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu “Dışişleri Bakan Yardımcısı, Yunanistan’ın vatandaşları ile ilgili konuları yabancı hükümetler ile tartışmayacağını defalarca dile getirmiştir. Bu açıklama, Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleştirilmesi planlanan ikili görüşmede azınlıklar konusunun Türkiye tarafından gündeme getirileceğini ancak Yunanistan’ın bu konuları müzakere ya da diyalog konusu olarak kabul etmeyeceğinin işaretini vermektedir. Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunan Hükümeti’nin vatandaşları ile ilgili yükümlülüklerinin bilincinde olarak Türk Azınlık ile hoşgörü ve eşit haklar temelinde sürekli ve kalıcı gerçek bir diyalog kurulması talebini defalarca dile getirmiştir. Ancak Türkiye’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın anavatanı olduğu ve Türkiye’nin Lozan Barış Anlaşması ile diğer ikili anlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri olduğu unutulmamalıdır” açıklamasında bulundu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças’ın Piraeus 1 Radyo’ya verdiği röportajın İngilizce tam metnine
http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/en-US/19112010_KL2041.htm linkinden ulaşılabilir.